Inspiration: design met een zuinig, energiebewust tintje

Enig idee hoeveel energie je op één dag verbruikt? En of het energieverbruik van je stereoketen stijgt wanneer je hem luider zet? Enkele Zweedse ontwerpers tonen hoe milieuzorg en design hand in hand gaan:

  • een energiesnoer dat zichtbaar maakt hoeveel stroom je huishoudapparaat verbruikt
  • een gordijn dat ’s avonds de energie weer afgeeft die het overdag opnam
  • of de bloemlamp die openbloeit als je zuinig met stroom omspringt

Meer energieverbruik, minder licht

De Flowerlamp is een sterk staaltje van energiebewuste technologie. De lamp bloeit als het ware open wanneer je zuinig energie verbruikt, en klapt toe bij overvloedig stroomverbruik. Je wordt dus verplicht om zuinig om te springen met je stroom, of je komt in het donker te zitten.

flower_lamp

Het Centre Pomipdou in Parijs heeft inmiddels al een Flowerlamp hangen.

Real-time verbruik

Een handige manier om te kijken welke huishoudapparaten er nu het meeste energie slurpen. De Power Aware Cord visualiseert letterlijk de energiestroom die een apparaat opwekt. Zet je stereoketen een streepje luider en meteen zie je de stroom sneller door het snoer lopen.

power_aware_cord

Met wat hulp van de zon

Het Energy Curtain is een gordijn dat gebruikt maakt van het zonlicht dat het overdag opneemt. ’s Avonds kan geeft het gordijn haar gratis energie weer af en zorgt voor een sfeervolle verlichting.

energy_curtain

‘Deze hulpmiddelen geven een subtiel signaal af om zuiniger om te gaan met energie, terwijl ze niet misstaan naast de stereo-installatie of de breedbeeldtelevisie.’Sara Backlund – Marketing Manager van het Zweedse Interactief Instituut

Nog tot 25 oktober kan je deze opmerkelijke designs zelf gaan bewonderen in de Galerie Design Vlaanderen in Brussel. Onder de noemer ‘Visual Voltage‘ stellen de Zweedse designers daar hun werk tentoon.

Bron: lees het artikel over Visual Voltage op www.standaard.be

Meer info: www.visualvoltage.se | www.designvlaanderen.be

Leave a reply