Tips: hoe maak je de beste foto’s van vuurwerk

De start van het nieuwe jaar gaat in grote steden veelal gepaard met een spetterend vuurwerk. Dit kan prachtige plaatjes opleveren. Maar het vastleggen van vuurwerk op de gevoelige plaat verloopt niet altijd even feilloos.

Met deze tips in het achterhoofd kunnen jouw eerste foto’s van het nieuwe jaar alvast niet mislukken:


1. Statief

Omdat fotograferen in het donker een langere belichtingstijd vraagt maak je best gebruik van een statief. Andere hulpstukken zoals muurtjes of een stoel kunnen ook, maar zijn af te raden. Het statief blijft het betrouwbaarste middel.

2. Sluitertijd

Een lange belichtingstijd is erg belangrijk. Een sluitertijd van 2 seconden moet ruim voldoende zijn om het vuurwerk vast te leggen. Wil je echter meerdere vuurwerkexplosies op dezelfde foto vastleggen, gebruik dan 20 seconden.

Een andere optie is om de ‘bulb’ functie van je camera te gebruiken. Dit laat je toe om de ontspanningsknop net zo lang ingedrukt te houden als nodig. Je weet immers niet wanneer de volgende explosie er aan komt. Tenzij je zelf het vuurwerk de lucht in schiet.

3. Diafragma

Maak gebruik van een klein diafragma. Dit geeft de grootste scherpte-diepte. Bvb f/11

4. ISO

Als je een ISO waarde 100 neemt, zal de ruis op je foto tot een minimum herleid worden.

5. Scherpstellen

Als je de scherpte manueel kan instellen, zet je best de scherpte op oneindig. Meestal is de afstand tussen camera en explosie ver genoeg. Scherpstellen met een automatisch fototoestel kan voor problemen zorgen. Je kan dit oplossen door scherp te stellen op een licht voorwerp in de verte, ongeveer even ver als de afstand van het vuurwerk (bvb een lantaarnpaal).

6. Massa

Maak een massa foto’s. De kans dat de perfecte foto ertussen zit is dan ook groter.

7. Omgeving

Laat het vuurwerk opgaan in de omgeving. Plaats voorwerpen op de voorgrond, of kies eens een ander perspectief.

Tot slot nog wat inspiratie:

Leave a reply