Super Mario, de bekendste loodgieter in Europa, en in gameland

Anno 2009 zijn er sinds de opkomst van de computer intussen duizenden games op de markt verschenen. En nog eens een veelvoud aan gamehelden. En toch is de bekendste held eentje van 28 jaar oud: Mario. Ja, die van Super Mario Bros, de Italiaans-Amerikaanse loodgieter met zijn leuke(?) snor.

Op internet is een onderzoek gehouden naar de bekendste gamefiguur in Europa. En niet de ravissante Lara Croft of het allesetende taartgrafiekje Pac-Man kwam als winnaar uit de bus. Maar wel het mannetje dat zich eerst Jumpman liet noemen.

Deze naam heeft hij te danken aan zijn eerste optreden in Donkey Kong. Hier moet Mario zijn vriendinnetje redden uit de poten van een uit de kluiten gewassen gorilla.

In 1983 wordt Jumpman omgedoopt tot Mario, en krijgt hij zijn eigen spel. Super Mario Bros. werd bedacht door het Japanse computergenie Shigeru Miyamoto. Miyamoto baseerde zich voor het spelfiguurtje op zijn Italiaanse huisbaas Mario Segale.

mario_oud_nieuw

Meer dan 100 verschillende games en 222 miljoen wereldwijd verkochte exemplaren later is Mario volwassen geworden. Qua uiterlijk alleszins. Van pixelmannetje tot volwaardige 3D-animatie, Mario mag zich dus de bekendste gameheld aller tijden in Europa noemen.

Play the Game

Voor de die-hard fans van Mario, of voor de mensen die hem nog niet kennen: herbeleef/ontdek Mario:

www.classicgamesarcade.com

Leave a reply