Waarom de VRT het wereldrecord van Usain Bolt wél analoog had moeten uitzenden

Zondagavond op Eén en Canvas, een gewone zondagavond. Althans de programmatie op de twee openbare omroepen. Geen aandacht voor de finale van de 100m op het WK Atletiek in Berlijn? Toch niet voor de analoge kijker.

Nochtans werd vanuit alle hoeken aangekondigd dat superatleet Usain Bolt zijn eigen wereldrecord ging verpulveren.

Alleen de kijker die beschikte over een rode knop op zijn afstandbediening, kon genieten van wat nu al hét sportmoment van het jaar wordt genoemd.

Niet proper voor een openbare omroep, welke als doel heeft een zo breed en algemeen publiek te boeien. Uit cijfers blijkt immers dat de helft van de Vlamingen nog steeds analoog kijkt.

Zij moesten het nota bene stellen met een herhaling van het Eén-programma Katarakt of een herhaling van de documentaire Planet Earth op Canvas. De VRT koos bewust om de finale niet rechtstreeks op hun open zender te tonen.

“De afspraak is duidelijk: het WK atletiek is live te bekijken op Eén+, later op de avond kan iedereen naar de samenvatting kijken op Canvas.” | Peter De Windt – baas van Sporza Live in Het Nieuwsblad

De keuze van de kijker

Wanneer men de finale wel rechtsreeks op de openbare omroep had willen brengen, had Canvas de documentaire Planet Earth een tiental minuten moeten onderbreken. Geen optie, aldus de VRT, want dan zouden de 217.000 kijkers plots een sportevenement voorgeschoteld krijgen waar er mogelijks een wereldrecord zou kunnen sneuvelen.

Uiteraard kan de openbare omroep niet iedereen tevreden stellen. Op voorhand moeten er keuzes gemaakt worden in de programmatie. Speculaties over wereldrecords passen dan niet in een programmatie die dagen op voorhand moet worden vastgelegd.

Maar toch gaat de VRT hier niet helemaal vrijuit:

  • Allicht zagen heel wat kijkers er geen graten in dat er ‘even werd overgeschakeld’ naar een sportevenement
  • Er werd geen bericht getoond op de openbare zenders dat de finale te volgen was op Canvas+
  • In dit crossmediale tijdperk had de VRT ook kunnen verwijzen naar Sporza Radio of www.sporza.be waar de finale wél live te volgen was.

Dit laatste is waar de VRT zich misrekende. De kracht van digitale televisie is dat de kijker zelf de keuze heeft over zijn tv-aanbod. De helft van de Vlamingen kan deze keuze nog niet maken.

Waarom stuurt de VRT deze kijkers dan niet naar de alternatieve kanalen die ze onder haar hoede heeft? Sporza werd bij de lancering in 2004 aangekondigd als dé sportzender van Vlaanderen. Intussen vertegenwoordigd op zowel televisie, radio én internet.

Een gemiste kans…

De echte sportliefhebber vond zijn weg allicht wel naar de Nederlandse openbare omroep. Daar werd de finale rechtsreeks uitgezonden op Nederland 3.

Slechts 3 minuten en 7 seconden hadden volstaan om de finale te tonen. (Beelden NOS)

Mocht Usain Bolt een Belg zijn, dan was er geen discussie mogelijk. Vorige week nog kreeg Kim Clijsters alle aandacht op de sportzender. De wedstrijden van de terugkerende tennisster op het tornooi van Cincenatti werden integraal uitgezonden.

En menig kijker die het wenste, of hij nu analoog of digitaal keek, zag Clijsters tennissen alsof ze nooit het circuit verlaten had.

Wat denk jij?

Kan Usain Bolt nog sneller dan 9.52?

Bekijk de resultaten

Laden ... Laden ...

1 comment

  1. Hans

    24/08/2009 at 21:38

    Ja, mocht er een Belg meelopen, het zou een heel ander verhaal zijn. Maar ja…

Leave a reply