Google brengt grieptrends in kaart

Zoekrobot Google heeft een online tool uitgebracht die de lokale grieptrends in kaart brengt. Google Grieptrends is gebaseerd op de frequentie van bepaalde zoekwoorden in de zoekrobot van Google. De tool zou een real-time schatting maken van griepactiviteit in de hele wereld.

Een eerdere studie in de VS vergeleek zoektermen van de voorbije jaren met publieke gegevens van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Op basis van die resultaten kon een verband met de realtime grieptrends in een bepaalde regio vastgesteld worden.

“Met de tool kunnen we de grieptrends snel in kaart brengen. Sneller dan met de raditionele methoden, zoals het houden van enquêtes onder artsen en patiënten.” Aldus Google

Eerder dit jaar werd ook al de Flu Tracker gelanceerd. Een gelijkaardig project van Google en Rhiza Labs dat zich speciefiek toespitst op de verspreiding van de Mexicaanse griep.

Google Grieptrends is intussen ook beschikbaar voor België en Nederland. Voorlopig is de griepactiviteit in de Lage Landen nog laag. In Frankrijk is er al een steiging op te meten.

grieptrends_belgie_nederland

Bekijk Google Grieptrends op www.google.org/flutrends

Leave a reply