‘Springende wolf’ is beste natuurfoto van 2009

De Spaanse fotograaf Jose Luis Rodriguez heeft de Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009 gewonnen. Zijn inzending: een Iberische wolf die ’s nachts over een hek springt om het hoenderhok van een boerderij te plunderen.

UPDATE BIS door Pixelmountain – 21/01/2009
Specialisten die de winnende foto van Jose Luis Rodriguez onderzochten zijn formeel: de foto is vervalst. Volgens de specialisten zou het om een tamme wolf uit een dierenpark in Madrid gaan. Rodriguez is gediskwalificeerd en kan fluiten naar de 10.000 euro prijzengeld. Er zal geen nieuwe winnaar verkozen worden.
UPDATE door Pixelmountain  – 22/12/2009
Intussen zijn er twijfels gerezen over de authenticiteit van de foto. De wolf op de foto zou een tam dier zijn. De foto zou een vervalste weergave zijn van de werkelijkheid. Er werd een klacht ingediend, maar de uitspraak hierover is nog niet bekend.

Rodriguez kon het zelf bijna niet geloven toen hij het perfecte shot van de wolf had. Iberische wolven (familie van de grijze wolf) zijn zeer schuchter en wordt door veel boeren als een bedreiging voor hun vee aanzien.

In de categorie voor jonge fotografen ging de Schotse tiener Fergus Gill met de eer lopen. Na twee dagen wachten had hij het perfecte shot van 2 kibbelende geelgorzen op de gevoelige plaat vastgelegd.

De winnende foto’s

springendewolf3

In totaal kwamen er meer dan 40.000 inzendingen uit 94 verschillende landen. De foto’s zijn nog tot april 2010 te bezichtigen in het Natural History Museum in Londen.

Bekijk de winnaars uit alle categorieën >>

Leave a reply