Franse politica wil retoucheren van foto’s verbieden

De Franse politica Valérie Boyer gaat de strijd aan tegen gefotoshopte afbeeldingen. Geretoucheerde foto’s van modellen zou volgens Boyer een verkeerd ideaalbeeld voorstellen. En dit leidt dan weer tot psychologische moeilijkheden en eetproblemen bij de mensen.

Foto’s die bewerkt worden met Photoshop moeten dit ook duidelijk vermelden. Hiervoor heeft Boyer vorige week een wetsvoorstel voor ingediend in de Franse kamer. Overtreders zouden een boete van liefst 37.500 euro riskeren. Boyer, een partijgenote van de Franse president Nicolas Sarkozy, viseert niet alleen reclameaffiches maar zelfs kunstfoto’s en campagnefoto’s van politici.

Vorige zomer nog doken geretoucheerde vakantiefoto’s van Sarkozy op. Hij zou zich van enkele vetrolletjes ontdaan laten hebben:

Sarkozy en Photoshop

Zulke foto’s zullen in de toekomst in Frankrijk ook niet meer kunnen als het van de Franse politica afhangt. Boyer zegt wel geen probleem te hebben met foto’s die geretoucheerd zijn, maar ze mogen niet het ideaalbeeld schaden. Een vakantiefoto van Sarkozy met op de maan zal dus wel kunnen, zolang hij zijn vetrolletjes maar behoud?

En dat er heel wat gefotoshopt wordt is duidelijk te zien in deze twee filmpjes:

Extreme (Photoshop) Makeover

Een compilatie van hoe subtiele aanpassingen een ander beeld van een foto geven. Door fotograaf Rodrigo Bressane:

Virtual Weight Loss in Photoshop

Overtollige kilo’s en love handles verdwijnen in het niets!

En jij? Wat doe jij?

Photoshop jij je vakantiekiekjes?

Bekijk de resultaten

Laden ... Laden ...

Leave a reply