Welkom bij Heemkring Wadja

Heemkring "Wadja" is een ontmoetingsplaats voor mensen die belangstelling hebben in het verleden van de fusiegemeente Hulshout en haar bewoners door de eeuwen heen.

Ons doel : het bewaren, bestuderen en het openbaar ter beschikking stellen van het historisch erfgoed der 3 entiteiten van de fusiegemeente (Houtvenne, Hulshout, Westmeerbeek) gesitueerd in hun plaatselijke, regionale, zowel als in hun nationale context.

Waar vind je ons?

Slide 1

De kerk van Houtvenne - link

Slide 2

Taxi

Slide 3

Happy Bokeh raining Day

Slide 4

We Eat Light

Nieuws over Heemkring Wadja

We zijn in de virtuele ether gestapt. Je kan ons vanaf heden bereiken op www.heemkringwadja.be

We zijn in de virtuele ether gestapt. Je kan ons vanaf heden bereiken op www.heemkringwadja.be

Kalender & activiteiten

23 september - Opzoekingsdag Houtvenne | vanaf 20.00u

23 september - Opzoekingsdag Houtvenne | vanaf 20.00u

23 september - Opzoekingsdag Houtvenne | vanaf 20.00u

Over Heemkring Wadja

 

Onze naam:

Wadja is het oud-germaanse woord voor “wad”, = een doorwaadbare plaats door een rivier, hier, door de Grote Nete, de “Hnitha”.

Op het grondgebied van Westmeerbeek, Houtvenne en Hulshout waren destijds verschillende wadja langswaar men “quasi droogvoets” de overkant bereikte.

De meest bekende is die Houtvenne en Hulshout door de “Lijkput” verbond.

 

 

Ons logo:

Ons logo sluit aan bij de oeroude traditie van de “huismerken” waardoor vroeger personen en gemeenschappen zich kenbaar maakten. Het hart symboliseert de liefde voor ons dorp, ons heem.

De 4 is geen cijfer, maar het rune-of sibbeteken dat de verbondenheid met onze voorouders symboliseert. Het is een staande schacht, die als een levensboom opgroeit uit ons hart.

We hebben een dubbele taak : we graven met ons hart naar het verleden van ons dorp, ons volk en we brengen ons verleden in leesbare vorm naar het volk. De rivier, die in het midden van de schacht loopt, verwijst naar de Nete, die dwars door onze fusiegemeente Hulshout stroomt.

De opstaande schacht duidt ook naar de doorwaadbare plaatsen, de wadden waarlangs de inwoners vroegere tijden vanuit Houtvenne en Westmeerbeek naar de vroegere entiteit Hulshout dienden te gaan.

Het geheel wordt omringd met de vermelding “Heemkring Houtvenne Hulshout Westmeerbeek”, omvattende de drie dorpen waaruit onze gemeente voor de fusie bestond.

Onze Activiteiten

• Maandelijkse opendeurdagen

Elke laatste vrijdag van de maand (uitgezonderd in december) : Van 19.30 tot 21.30 uur.

• Jaarlijkse regionale genealogische dag voor stamboomklimmers.

Dit jaar vindt deze plaats in de parochiezaal van Houtvenne op 10 OKTOBER 2010 van 10 tot 17 uur. stamboomklimmers aan het werk

• Deelname aan regionale genealogische dagen ingericht door bevriende heemkringen :

o.a. te Heist-op-den-Berg, Westerlo, Putte,Olen... Samenwerking met de heemkringen van Westerlo en Herselt tot uitgave van het driemaandelijks tijdschrift “Het Neteland”

Nieuws uit Hulshout,
Houtvenne en Westmeerbeek

Heemkundig nieuws

Onze Projecten

Advies aan het gemeentebestuur inzake nieuwe straatnamen.

Bij de aanleg van nieuwe wegen of wijziging van bestaande straatnamen houdt de gemeente Hulshout eraan een zinvolle naam te geven die op historische feiten gebaseerd is. Het gemeentebestuur doet daartoe beroep op onze heemkring. Zo werd het meest recente advies gegeven voor een verkaveling in een zijtak van de Netestraat te Westmeerbeek :

Deze in 2009 heraangelegde weg (omstreeks 1960 in onbruik geraakt) was reeds voor 1200 gelegen in een gebouwencomplex van de “Heer van Westmeerbeek”. Het was een van de toegangsdreven naar het oude “kastellum”, een versterkte door vesten omringde burcht twee ophaalbruggen, een donjontoren, een motte, een tolhuis, een brouwerij met bijhorend logementshuis.

Dit onderkomen voor reizigers, dat tegen de Netestraat stond, noemde “Den Helm.

De naam verwijst naar “veilig onderdak”: Een helm op het hoofd biedt immers bescherming aan de drager. Een Helm” was ook de benaming voor de eerste gouden munt in Vlaanderen die rond 1400 geslagen werd Het gebouw werd afgebroken omstreeks 1958.

Het was in de 15de en 16de eeuw een ver buiten de grenzen gekende nachtverblijfplaats met park en ontspanning voor reizigers die op de Nete-amer aanmeerden. Toen de burcht in de 17E eeuw verwoest werd, namen de bewoners hun intrek in “Den Helm”. Ook het dorpsbestuur, de Meyer en Schepenen vergaderden er en spraken er Recht.

Wij hebben jouw hulp nodig!

Ja, ook jij kan ons helpen

Heb jij nog oude foto's? Herken jij iemand op deze foto's? Of heb jij nog sterke volkse verhalen?
Dan willen wij jouw verhaal horen. Vul het contactformulier in, en wij nemen zo snel mogelijk
contact met je op.

Contacteer Heemkring Wadja

Het contactformulier werkt nog niet.

Ons Archief-en documentatiecentrum, bevindt zich in de pastorie van de deelgemeente Houtvenne, Langestraat 6 Wij houden er “open deur” elke laatste vrijdag van de maand tussen 19.30 en 21.30 uur ( let wel : niet in december! )