Photoshop Tutorial: Sherlock Holmes inspired tekst effect


De nieuwste film over Sherlock Holmes bekleedt heden ten dage het witte doek in de meeste cinemazalen. Alles situeert zich in het Britse rijk anno 1891. Special effects vliegen rond de oren en neusgaten. In deze tutorial maken we een teksteffect in Photoshop dat recht uit de detectievefilm zou kunnen komen.

Inspiratie:

Eindresultaat:

In deze tutorial gaan we dieper in op de laagstijlen/layer styles, het gebruik van maskers/masks, de blending modes en textures en in Photoshop.

Ingrediënten:

Voor deze tutorial gebruiken we enkele gratis resources.

1. Stone texture – via gratis Texture King

2. Wooden Floor texture naar keuze – gratis via Bittbox

3. Cardiff font – gratis via Fontspace

1. Begin

Maak een nieuw canvas aan in Photoshop. De grootte maakt niet echt uit. Ik koos voor een canvas van 1300×700 en 72 dpi.

Maak de achtergrond kleur zwart.

2. De eerste steen

Maak een nieuwe laag aan en teken de basisvorm van de steen met de afgeronde vierkant-tool (rounded rectangle). Zorg ervoor dat deze een zwarte kleur heeft. Open de Stone texture, en plaats deze in een nieuwe laag boven de basisvorm die je net gemaakt hebt. Klik met je rechtermuisknop op de laag in het lagenpallet, en kies ‘Maak uitknipmasker/create clippingmask’. Verklein de texture laag zodat het vlak dat we bedekken toch wat scherper lijkt.

Tutorial Text Effect

Tutorial Text Effect

Selecteer de tekst-tool, kies als lettertype Cardiff, tekstkleur wit en type nu een letter. Plaats de letter in het midden van onze steen. Dubbelklik op de tekstlaag om het lagenpalet te openen. Zet de opties van het lagenpalet zoals hieronder aangegeven:

Tutorial Text Effect

Tutorial Text Effect

Tutorial Text Effect

Tutorial Text Effect

We dupliceren nu onze tekstlaag, en veranderen de tekstkleur naar zwart. We schakelen ook de teksteffecten, behalve schaduw, uit. Sleep de tekstlaag nu een 5-tal pixel naar beneden. Dit zal de schaduw en dus ook de diepte van onze tekst versterken.

Tutorial Text Effect

Plaats de zwarte tekstlaag onder de witte.

We gaan nu de steen texture toepassen op de bovenste tekstlaag. We doen dit op dezelfde manier als eerder beschreven. Plaats dus opnieuw een nieuwe laag met daarin de steen texture boven de tekstlaag en maak een uitknipmasker. Zet de opaciteit/opacity van de texturelaag op 50% en kies voor Multiply als Blending mode/overvloei opties:

Tutorial Text Effect

Onze tekst is nu zo goed als klaar.

3. De achtergrond

Maak een nieuwe laag aan boven onze background-laag. Plaats hierin de Wooden Floor texture. Draai en verklein de texture, en maak enkele kopies van deze laag. Plaats de lagen vervolgens mooi naast elkaar zodat je weer een mooi geheel krijgt. Selecteer nu de kopies van de vloerlagen, en merge/verenig de lagen, zodat het nog slechts 1 laag is:

Tutorial Text Effect

We gaan deze texture aan de kanten van ons canvas wat maskeren met een laagmasker, zodat we een mooier effect krijgen. Maak dus een laagmasker aan op de laag van de floortexture. Zorg ervoor dat je het maskeervenster geselecteerd hebt, kies een groot (300px) zacht penseel en zorg ervoor dat je de zwarte penseelkleur geselecteerd hebt:

Tutorial Text Effect

Zet nu enkele penseelstreken aan de kanten van het canvas. Deze zouden nu donkerder moeten worden.

Tip: Het voordeel van het laagmasker te gebruiken is dat onze oorspronkelijke afbeelding op die laag behouden blijft. En als je achteraf denkt teveel weggemaskeerd te hebben, kan je op dezelfde manier, maar dan met wit als kleur geselecteerd, penseelstreken trekken over de dondere vlakken. Op die manier maak je de afbeelding weer zichtbaar. Een heel handige techniek. Probeer maar eens.

Tutorial Text Effect

Onze vloer heeft nu nog een vale schijn. We gaan dit snel aanpassen met een hue-saturation/kleurtoon-verzadiging layer toe te voegen boven onze vloerlaag. Maak van de die laag nu een uitknipmakser, zodat die enkel betrekking heeft op onze vloerlaag. Hieronder de stappen 1-3:

Tutorial Text Effect

4. Alles samenbrengen

We keren nu even terug naar de steen texture. Er zit niet echt veel diepte in. Dit gaan we oplossen met de tools Dodge/tegenhouden en Burn/doordrukken. Hierdoor krijgen we lichtere en donkere accenten op onze steen:

Tutorial Text Effect

Nu plaatsen we een schaduw op onze steenlaag (de vormlaag, niet de texturelaag) zodat de laag los lijkt te komen van de achtergrond:

Tutorial Text Effect

Maak nu een maskerlaag op de onderste steentexture laag en maskeer met een kleiner (45px) zacht penseel op dezelfde manier als eerder beschreven de zijkanten van de steen. Je hoeft hier zeker niet de vorm van de steen te volgen. Variatie zal voor betere effecten zorgen. Je kan ook de penseelgrootte aanpassen om andere effecten te krijgen:

Tutorial Text Effect

Onze letter is klaar!

Groepeer nu alle lagen die te maken hebben met de letter. Vervolgens kopieer je de groep enkele malen, en zet je de letters naast elkaar. Zo kan je nu de letters in elke groep aanpassen (vergeet ook niet de schaduw-tekstlaag aan te passen.).

Probeer ook eens de steentexture van elke groep te verslepen, en pas de maskering van de zijkanten aan. Zo krijg je telkens weer een unieke steen.

Met nog een paar detailaanpassingen kom je tot dit effect:

Leave a reply