Tutorial: snel tekst-effecten creëeren met de ‘Blending Modes’ in Photoshop
Wij houden het bij 2 veelgebruikte Blending Modes: Overlay en Color Dodge. Deze tutorial is geschikt voor de meeste versies van Photoshop. Ik gebruik echter een Engelstalige versie, dus de benamingen van de termen zullen verschillen.
Jaja, maar wat gaan we nu eigenlijk maken?
Eerst even een kijkje nemen hoe onze creatie eruit zal zien na deze tutorial:
Je kan deze tutorial volledig naar je eigen hand zetten, en andere lettertypes, afmetingen, tekst en afbeeldingen gebruiken. Maar voor de volledigheid: hier de 3 ingrediënten die ik gebruikt heb bij het schrijven van deze tutorial:
1. Font: Scream Real
2. Brushes: Rabies Star en een heleboel Splatter-brushes
3. Een gratis texture van Texture King
1. Ready? Set & Go!
We beginnen uiteraard met een schone lei: maak een nieuw Photoshop-document aan van 800x600px met een zwarte achtergrond.
We selecteren de Texttool, kiezen voor een witte tekstkleur en maken twee tekstlagen aan: ‘Control’ en ‘World Wide Motion’. Plaats deze lagen onder elkaar zodat ze mooi uitgelijnd zijn:
Tip: ik heb de hoogte en breedte van de letters naar 150% gezet. Zo worden de letters breder.
A piece of cake!
2. Special Effects
We gaan nu enkele effecten toevoegen. We maken eerst een nieuwe laaggroep aan en noemen die ‘Effecten’. We maken een nieuwe laag aan in deze groep, en noemen deze ‘Clouds’. We zetten de Blending Mode van deze groep op ‘Color Dodge’. Wanneer we onze kleurlagen toevoegen wordt duidelijk wat deze Blending Mode doet.
Nog steeds de Clouds-laag geselecteerd? Goed, we gaan hier nu een “wolkendek” in plaatsen via Filter > Render > Clouds.
Let op: kijk eerst dat je achtergrond- en voorgrondkleur op zwart-wit staat. (omgekeerd kan ook, maakt niet uit).
Vervolgens maken we een nieuwe laaggroep aan: Colours. Deze plaatsen we onder de de laaggroep Effecten. We selecteren de elliptical marquee-tool en geven in de settings een doezelaar van 50% mee. We maken een nieuwe laag aan waarin we een selectie vullen de nieuwe laag met een roze kleur. Herhaal deze stap nog 2 keer, en kies telkens voor een variant van het roze. Wit geeft ook een mooi effect:
Kijk wel dat je tekst nog goed leesbaar is. Je kan altijd de opacity van de kleurlagen verminderen, zodat de tekst weer zichtbaar wordt, maar dit is een beetje trial en error.
Nu maken we een kopie van onze twee tekstlagen. Omdat we deze tekstlaag een Gaussian Blur willen geven, moeten we de kopie van de tekstlaag omzetten naar pixels. Klik met de rechtermuisknop op de kopie van de tekstlaag, en kies voor ‘Rasterize layer‘.
Kies nu in het menu Filters voor Blur > Gaussian Blur.., en stel de radius in op 9px. Dit geeft de tekst een wazige achtergrond. Als de twee tekstlagen aangepast zijn, sleep je ze onder de originele tekstlagen. Onze tekst heeft nu een wazige achtergrond.
A little bit of magic: we gaan nu de tekstlagen (niet de kopies) omzetten naar een zwarte kleur. Dit zorgt ervoor dat onze tekst zal opgaan in de wolken. We passen ook de opacity van de Colour-laaggroep aan zodat onze tekst echt naar de voorgrond getrokken wordt. Kijk zelf maar:
Onze tekst staat er nu wel nog maar wat flauwtjes te wezen. Maar dit is waar onze splatterbrushes in actie mogen schieten. In de Effecten-laag maken we nu een nieuwe laag aan. We gebruiken een splatterbrush uit de Rabies Star-collectie met witte kleur, en schilderen over onze tekst:
Herhaal dit met nog wat andere brushes uit de set. Ook dit is wat experimenteren. Soms staan de splatters net wat beter op een andere plaats. Wees ook niet te gulzig met het gebruik van deze splatters. Je kan er achteraf nog altijd bijvoegen 🙂
3. Snel krassen en splatters met textures
Het design begint aardig wat vorm te krijgen. Een andere manier om splatters en scratches aan je ontwerp toe te voegen, is met de hulp van textures. Textures zijn veelal abstracte foto’s van voorwerpen als boomschors, stenen, water, gras,…
Met onze Blending Mode Overlay, kunnen we de texture mooi over onze tekst laten lopen, en krijgen we hetzelfde effect dat met brushes iets meer tijd in beslag zou nemen. Er bestaan heel wat sites waar je gratis textures kan downloaden, én gebruiken. TextureKing is er een van. We openen de texture in ons werkblad.
We plaatsen de texture dus boven onze tekstlagen, en zetten de Blending Mode van die texturelaag op Overlay.
We voegen nu nog enkele verfspatten toe met de de splatterbrushes. Je kan er een heleboel gatis vinden. Let wel: sommigen zijn niet bestemd voor commercieel gebruik.
Het aanbrengen van de brushes, is ook weer wat experimenteren. Maar dat komt de creativiteit enkel maar ten goede. Kijk bvb maar eens wat het verschil is tussen splatters in de groepslaag ‘Effecten‘, en splatters die je net boven de tekst zelf plaatst. Vergeet ook niet om eens een andere Blending Mode te gebruiken! Je zal steeds een ander resultaat krijgen.
4. The Final Touch
Om ons ontwerp wat meer diepgang te geven, gaan we nog wat text-effecten toepassen. Dubbelklik op de tekstlaag en vul de Drop Shadow, Inner Shadow en Inner Glow in met onderstaande settings:
Natuurlijk kan je zelf nog wat elementen toevoegen en kijken hoe deze passen bij je ontwerp. Hieronder het resultaat:
Leave a reply