Microsoft geeft concurrerende browsers een kans in Windows 7

Windowsgebruikers zullen bij de installatie van Windows 7 meerdere browsers kunnen kiezen. Hiermee geeft de softwaregigant dan toch toe aan de eisen van de Europese Comissie. Microsoft stelt bij de installatie van het nieuwe besturingssysteem een keuzemenu met verschillende browsers voor. Er kan een standaardbrowser ingesteld worden, en het is zelfs mogelijk om Internet Explorer uit te schakelen.

De Europese Commissie heeft het voorstel alvast positief onthaald. Eerder had de Commissie al boetes aan Microsoft opgelegd. Die zijn intussen opgelopen tot 1,68 miljard euro. Met de toegeving van Microsoft lijkt de relatie met de Europese Commissie alvast weer op het goede spoor.

Waarom al die commotie over een browser?

De browser is natuurlijk dé gouden poort naar het wereldwijde web. Zonder browser kan je niet surfen. Standaard staat op elke PC Internet Explorer geïnstalleerd. En met een marktaandeel van 93% heeft Microsoft, en dus ook Internet Explorer de touwtjes in handen in de browserwereld. Dit tot groot ongenoegen van de andere, en kleinere browserspelers op de markt. De Noorse browsermaker Opera diende hiervoor een klacht in bij de Europese Commissie. Die besliste dat de koppelverkoop van browser en besturingssysteem in strijd is met de Europese mededingingsregels.

“Dan maar zonder browser!”

De reactie van Microsoft, die intussen de boetes aardig zag oplopen, was dat ze dan maar géén browser zouden opnemen in Windows 7. Geen browser betekent ook geen mogelijkheid om op het internet een alternatieve (en ook niet IE) te downloaden. De Amerikaanse softwarereus zou dit oplossen door Internet Explorer op cd, usb of een andere datadrager aan te bieden, al dan niet tegen betaling.

En wat dan met Apple en Linux?

In een interview met Networkworld zegt Opera-topman Håkon Wium Lie dat hij ook graag Apple en Linux zo ver wil krijgen om alternatieve browsers aan te bieden. Dit is echter niet af te dwingen, omdat deze twee besturingssystemen een kleiner marktaandeel hebben, en dus niet vallen onder de mededingingsregels van de Europese Commissie.

Welke browsers zullen worden aangeboden is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk gaat het om de rechtstreekse concurrent Firefox, de nieuwe browser van Google: Chrome, de kleine Noorse browser Opera en de Microsoftversie van Apple’s browser Safari.

Bronnen: www.nu.nlwww.zdnet.be

Leave a reply