Opera 10 wordt Opera 1?

De alpharelease van de nieuwe Operabrowser a.k.a. Opera 10 Alpha stootte op een merkwaardig probleem: Sommige websites detecteerden de browser als de “allereerste release” van Opera: Opera 1

Alle browsers identificeren zich met een unieke code, ook wel User Agent genoemd. In het geval van Opera 10 Alpha werd dit:

Opera/10.00 (Macintosh; Intel Mac OS X; U; en) Presto/2.2.0‘.

Maar de finale release (en alle toekomstige testversies zoals de Bèta) zullen gebruik maken van een andere User Agent:

Opera/9.80 (Macintosh; Intel Mac OS X; U; en) Presto/2.2.15 Version/10.00

Nu, veel zegt dit jou misschien niet, maar het verschil zit ‘em in de eerste tekens: Opera/10.00 vs Opera/9.80.

De developers ontdekten dat sommige websites die bebruik maken van ‘browser sniffing‘ problemen hadden met de interpretatie van de User Agent. Browser sniffing wordt op sommige websites gebruikt om de surfers een andere webpagina voor te schotelen, naargelang de browser/browserversie die ze gebruiken. En daar wringt het schoentje: het script kijkt enkel naar het eerste cijfer in de Users Agent. In het geval van Opera/10.00, dus 1. En omdat Opera dit jaar haar 15de browserverjaardag vierde, kan je al raden dat de eerste versie van Opera niet meer ondersteund wordt.

Maar wie surft er nu met Opera, hoor ik je al denken (als je al weet dat Opera een browser is). In België worden de Operasurfers vlot voorbijgestoken door IE, Firefox en zelfs de nieuwkomer Google Chrome. Maar in de VS bijvoorbeeld heb je een ander verhaal. Vergeet niet dat ‘de grootste’ intussen ook al aan versie 8 zit, Firefox en Chrome zitten nog wel een tijdje safe.

Nu is browser sniffing in deze tijden eigenlijk not done.Vroeder konden websites nog wel eens vreemde sprongen maken wanneer je ze op verschillende platformen testte (must-read: een korte historiek over de browseroorlog). Maar de meeste moderne browsers zijn intussen van de grootste kwaaltjes verlost. Een goed developer weet hier wel raad mee. En meer en meer verschijnen er opensource-platformen als WordPress en Blogger waarbij zelfs een leek semantische websites kan bouwen.

De officiële release van Opera 10 ligt ergens in het najaar. Al benieuwd naar de nieuwe features? Kijk hier. En als je het zelf al wil uittesten, kan je hier de Alphaversie downloaden.

Leave a reply