Opgelet, daar komt Google Chrome!

Google Chrome lanceert een virale campagne om haar browser te promoten bij het publiek. De eerste béta-versie van Google’s nieuwe browser Chrome dateert inmiddels al van september 2008.

Chrome werd aangekondigd als de snelste browser en bevat enkele nieuwe features zoals anoniem surfen en tabbladen die elk afzonderlijk werken (als een tabblad vastloopt, loopt niet je hele browser vast), en vooral: Chrome is Open Source.

Gewaagd om het op te nemen tegen vaste waarde Intenet Explorer (goed voor +- 66% van de surfers) en het concurrerende Firefox (bengelt rond de 22%): die browseroorlog woedt nog steeds hevig. Ondanks alle pogingen van IE (we zitten intussen aan versie 8) lijkt Firefox toch nog steeds meer en meer terrein te winnen.

En plots duikt er dan een derde speler op de markt met serieuze ambities. Google heeft al een heleboel succesvolle projecten opgezet (tja, iedereen ‘googelt’). Dus waarom niet, zullen ze bij Google Inc gedacht hebben. Voorlopig kunnen we nog niet echt spreken van een gevaar voor de twee marktleiders. Google moet het momenteel stellen met slechts 1,23%.

Sinds kort staat er een ‘Download Chrome’-button op de homepage van Google en op YouTube maar een echte marketingcampagne werd nog niet gevoerd. Tot nu dan? Op YouTube werden 11 filmpjes gepubliceerd om de kenmerken en waarden van de browser te accentueren. In de hoop dat deze filmpjes snel een hit worden en het virale aspect zal vergroten, werd beroep gedaan op diverse kleinere designbureaus en artiesten.

Ook Christoph Niemann, illustrator bij The New York Times creëerde het animatiefilmpje ‘You and Your Browser’:

Google wil met deze campagne zeker en vast niet de grootste browser worden. Althans niet de eerste jaren. Chrome werd gelanceerd om alle andere sevices (mail, zoeken, kalender, docmenten,…) die ze aanbieden te ondersteunen. Waarom Google Chrome lanceerde kan je hier bekijken. Een filmpje dat trouwens ook al bijna 1 miljoen keer bekeken werd.

De 11 filmpjes vind je terug op www.youtube.com/user/googlechrome

Leave a reply